Un ús correcte de la nevera i el congelador és fonamental per la conservació dels aliments
Temperatura adequada de la nevera i congelador:
La temperatura dins la nevera ha de ser de +5ºC i el congelador ha d’estar per sota de -18ºC .
Distribució dels aliments dins la nevera:
La zona més freda acostuma a ser la part baixa, a sobre dels calaixos. És on s’ha de guardar per tant la carn i el peix, així com els làctics oberts i els productes en descongelació. Mai hi poseu enciam o altres aliments sensibles al fred.
Els calaixos estan dissenyats per protegir els aliments del fred intens, per tant és l’indret adequat per fruita i verdura delicada.
Als prestatges del mig i superiors la resta d’aliments: formatge, ous, postres lactics, productes cuinats, conserves obertes…
La porta és la zona menys protegida, per tant només s’hi poden posar aliments que necessiten estar frescos, però no freds: begudes refrescants, mostassa, mantega, aigua…
Consells de congelació:
Els congelats no duren tota la vida, etiqueteu el contingut dels paquets i la data de congelació.
Congeleu els excedents en porcions individuals per descongelar només la porció necessària.
Descongeleu al microones o a la nevera. Mai a l’aire lliure o sota l’aixeta calenta: no és segur.
Mai torneu a congelar un aliment que ja ha estat descongelat. Un cop descongelats, els aliments són més susceptibles de patir contaminació per bacteris i s’ha de consumir en 24h.
Altres consells:
Netegeu el frigorífic amb freqüència per evitar la proliferació de bacteris amb aigua i vinagre o un sabó suau.
Eviteu que el gel superi els 2 mm, ja que dificulta el correcte funcionament de l’aparell.
El primer que entra és el primer que ha de sortir. Col·loqueu el que acabeu de comprar al darrera i reviseu sovint per fer neteja o poseu-hi una caixa d’aliments “urgents”.
No tot va a la nevera: el café, la xocolata, la fruita tropical, el pa, la fruita que necessita madurar… es conserven bé fora de la nevera, excepte quan fa més calor.