Foto-concurs de consells i receptes per aprofitar millor els aliments
Imatges guanyadores 2013:
1. Categoria truc o recepta original o innovador:
“Del mercat, al test. I del test al plat”
L’estiu passat, una amiga em va regalar un munt de remolatxes comprades a pagès al mercat. Como no les podíem menjar totes, en comptes de coure-les i conservar-les o congelar-les vam decidir plantar-les.
En un test amb bona terra es planten amb les arrel cap avall, deixant un dit o dos de la testa sense cobrir i anem regant quan la terra és seca. Si són ben fresques en uns 4 o 5 dies començaran a sortir uns brots que esdevindran unes precioses fulles verdes amb el nervi magenta. Les podeu anar collint a mida que les aneu necessitant. Tenen el sabor inconfusible a remolatxa però molt més subtil que el tubercle. Són delicioses en amanida, truita o saltejades!
Foto: Amanida de remolatxa, ceba tendra, peres (ben lletgetes per fora) i vinagreta de mostassa a l’antiga.”
Autora: Mercè.
2. Categoria truc o recepta útil i aplicable:
Pastís de puding de taronja caramelitzat per un aprofitament ben dolç!
Què fer amb el pa sec? Com aprofitar del tot la taronja? I la pila de sobrets de sucres dels cafè amb llet al bar? Una alternativa dolça, tradicional i creativa d’aprofitament.
Ingredients: pa sec (una barra i mitja de pa), sucre (aprox.100 gr), tres taronges, i 1 litre de llet i tres ous.
Cal posar en remull el pa sec amb la llet, ratllar les taronges (deixant una mica de pell sencera per a la decoració), batre els 3 ous, i barrejar-ho tot, afegint al sucre al punt de dolç de cadascú desitgi (tasta la massa!). Pots tenir paciència i batreu tot a foc lent, o passar-ho per la “minipimer”. Un cop tinguis la massa feta, afegeix la taronja tallada a bocins, poseu-ho dins d’un motllo (pintat amb mantega desfeta per a que no se’ns enganxi), i cap al forn (prèviament calentat a uns 250 gr). La cocció serà aproximadament d’una mitja hora a uns 150 Cº. Si vols, a la base, abans d’evocar-hi la massa, talla una taronja a rodanxes, i col.loca-les en forma de flor o com t’inspiris. Formarà part de la decoració.
Un cop el pastís estigui cuit i fred, treu-lo del motlle. En una cassoleta i a foc lent, posa el sucre d’uns 8 o 10 sobrets de sucre. Quan el sucre estigui desfet, amb una cullera, espesseix-ho sobre la superfície del pastís. Les rodanxes de taronja les pots usar per a decorar. També, sobre el marbre, amb una mica d’oli d’oliva per a que no s’enganxi, en pots posar per a fer formes de sucre com les de la foto.
I bon a-PROFIT-ament!
Autora: Alba.
3. Categoria fruita o verdura lletja:
Conimàquet ( conill-tomàquet)
“Al supermercat no em voldrien, però cal saber que sóc un tomàquet molt gustós i molt simpàtic. Faig les delícies dels petits i els animo a menjar sa.Al supermercat no em voldrien, però cal saber que sóc un tomàquet molt gustós i molt simpàtic. Faig les delícies dels petits i els animo a menjar sa.”
Autora: Núria.
Consulta totes les fotos participants al concurs en aquest àlbum.
Col·laboren:
Restaurant Biocenter | Productes ecològics Verdallar | Cuinadiari Blog de cuina |
Resturant-Escola de cuina Espai Boisà |
Slow Food Barcelona |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Activitat inscrita a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR)
Retroenllaç: Concurs de fotografia i alimentació | menTnutricional