De menjar no en llencem ni mica

Conservació dels aliments

Per evitar el malbaratament alimentari és fonamental saber allargar-ne la vida amb un emmagatzematge correcte

Fruita i verdura

La temperatura ideal de conservació és d’uns 14ºC, per tant, quan fa molta calor la fruita i verdura es conserva millor als calaixos de la nevera. Si no és època de calor també la podem conservar en un indret fosc i fresc.

La fruita que volem que maduri millor deixar-la fora de la nevera. També hi ha  aliments, com el tomàquet, que a la nevera ens duraran més però poden perdre part del sabor.

És important retirar ràpidament  qualsevol peça que es comença a fer malbé.

Enciam: es netejar amb aigua després de comprar. Deixar les fulles submergides uns minuts i assecar-les bé (per exemple amb una centrifugadora). No partiu ni trenqueu les fulles, ja que s’oxidarien abans. Es poden guardar perfectament fresques en un tupper dins la nevera.

Amanides: es conserven millor sense amanir. Si fas amanida de més assegura’t que oli, sal i vinagre es posen individualment, al plat.

Carxofes: es mantenen sense ennegrir-se en una bossa tancada dins la nevera.

Plàtans: acceleren la maduració de la fruita que tenen a prop ja que emeten  gas etilé.

Carn i peix

Cal mantenir-la sempre a la nevera, a la part més freda o al calaix especial, tapada en tuppers amb el mínim d’aire, embolicada en paper film, per exemple. Els bistecs s’han de separar amb paper de cuina.Els enemics de la carn són l’aire que l’ennegreix i els sucs que ella mateixa treu, per tant s’ha d’aïllar al màxim.

Es pot congelar crua o cuinada, però només un cop. La carn ja cuita congelada s’ha d’escalfar directament, la congelada crua, s’ha de deixar descongelar abans a la nevera.

En quant al peix, l’aigua l’altera ràpidament, per tant cal mantenir-lo “sec” (els peixaters diuen que “el peix fora de l’aigua no vol aigua”). Embolicar-lo bé sense aire. Gambes i llagostins es conserven millor en un bol amb aigua i gel a la nevera.

Pa

El pa s’endureix com a resultat de la pèrdua d’humitat a les molècules de midó. La millor manera és conservar-lo en panera o bossa de paper o bossa de tela, que redueix la pèrdua d’humitat a la vegada que el permet respirar.

Mai s’ha de conservar en plàstic, ja que s’accelera l’aparició de floridures (excepte el pa de motlle). Tampoc a la nevera: es fa malbé més ràpid.

El pa de qualitat durarà més que les barres congelades. El pa de sègol o integral també es conserva més temps.

Si es vol conservar més temps, millor congelar-lo. El pa de pagès és ideal per congelar i escalfar directament a la torradora en el moment de menjar-se’l. Pels entrepans el millor és congelar-los, treure’ls pel matí i quan és hora d’esmorzar ja estan perfectament.

Altres

Els ous: es conserven bé a temperatura ambient, però millor tenir-los a la nevera. No és convenient rentar-los, ja que facilita que els gèrmens hi penetrin.  Per prolongar-ne la vida, es poden bullir i guardar a la nevera o congelar-los. La clara per separat es pot congelar perfectament, els rovells, però, s’endureixen. Els ous no es poden congelar sencers ja que es trencaria la closca.

L’arrós, la pasta, el cus-cus i els llegums: s’han de conservar en indrets foscos i secs i sempre tancats hermèticament.

Les llaunes de conserves: un cop obertes, és millor traspassar el seu contingut a carmanyoles o pots de vidre i evitar la oxidació de la llauna.

També pots consultar els consells sobre l’ús del congelador i la nevera, així com les diferències entre les dates de caducitat i de consum preferent.