De menjar no en llencem ni mica

3r Dinar de Sobrats al Poble Sec

capcalerapoblesec

Servim més de 200 racions amb aliments recuperats de comerços del barri.

40 persones ajuden a organitzar un dinar amb un menú d’onze plats elaborats amb ingredients aprofitats.

El 18 d’octubre hem celebrat, junt amb el Centre Cívic El Sortidor i el seu cicle de Gastronomia “A Taula”, el 3r Dinar de Sobrats a Barcelona, un àpat popular d’aprofitament en el què el principal ingredient són aliments que d’altra manera haurien acabat a les escombraries. Es tracta d’aliments que tot i ser aptes pel consum, els comerços del barri ja no poden vendre: peces una mica tocades, fruita massa madura o lletja. Un Dinar de Sobrats recupera aquests aliments per a que puguin ser menjats.

És també un acte de solidaritat en el que a canvi del dinar s’han recollit aliments de llarga durada (sobretot llet, però també llegums cuits, conserves de peix, sucs…) per una entitat solidària del barri, en aquest cas Bona Voluntat en Acció.

Un dinar popular és també un espai de trobada dels veïns i veïnes del barri i dels de més enllà, on l’aliment ha estat l’excusa perfecta per compartir una bona estona i debatre sobre el problema del malbaratament d’aliments.

Espigolada urbana a comerços

Un total de cinc equips van fer ruta pels comerços del barri per recollir, el dissabte anterior, els més de 300 kg d’aliments donats pels comerços. La tasca d’espigolada inclou visites prèvies al llarg de dues setmanes per informar de l’acte i deixar clar que només s’accepten aliments que ells descarten, en cap cas donatius de menjar “en perfecte estat”.

Preparació de la fruita i verdura

La primera fase del dinar és una tria acurada de tot el menjar recollit, bàsicament, fruita i verdura per endreçar-la per tipus, seleccionar aquella comestible de la que no es pot aprofitar, i començar a dissenyar els plats que formaran el menú.

Taller d’art amb fruita i verdura

L’espera pel dinar va ser amenitzada per un taller de creacions artístiques amb fruita i verdura “lletja” o amb formes divertides, organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments i Foodisms amb el suport de nyamnyam.  Totes les creacions van ser adoptades i aprofitades.

La cuina i el dinar

L’Eva del Divan Taller de Cuina, cap de cuina del Dinar, va dirigir l’espai de cuina (en paral·lel al carrer, i dins el Centre Cívic) on es van elaborar fins a onze receptes diferents amb la varietat d’ingredients recollits. Mentrestant, es feia la recollida d’aliments durables.

Les opinions recollides entre els més de 200 comensals van ser unànimes!

Algunes dades del dinar:

  • 40 pesones col·laboren de forma voluntària en tasques d’informació, espigolada, muntatge, cuina i neteja
  • 225 racions servides
  • 366 kg d’aliments recuperats
  • 178 kg d’aliments cuinats per l’àpat
  • 79 kg d’aliments donats a un menjador social proper
  • 70% d’aprofitament dels aliments recuperats. La resta va ser dipositada en contenidors per matèria orgànica
  • 223 kg d’aliments de llarga durada recollits al recapte solidari

Per què l’organitzem?

Des d’Espai Ambiental, organitzem els Dinars de Sobrats  dins la nostra campanya De menjar no en llencem ni mica! perquè…

  • Perquè a Catalunya, cada any més de 260 mil tones de menjar acaben a les escombraries, menjar suficient per alimentar 500.000 persones durant un any.
  • Perquè un part d’aquest malbaratament pot ser evitable amb la participació de consumidors, comerços i restaurants.
  • Perquè volem donar a conèixer i reflexionar sobre el problema del malbaratament d’aliments.
  • Perquè volem aportar entre totes i tots eines per evitar-lo des de les accions del dia a dia.
  • Perquè volem crear consciència i provocar canvis profunds en els models de consum que generen el malbaratament.
  • Perquè volem aprofitar els excedents alimentaris en bon estat generats dins el mateix barri.
  • Perquè apostem per la sobirania alimentària i el consum responsable i de proximitat.

Gràcies a totes les persones i entitats que ho han fet possible!

Han organitzat i coordinat:

Associació Espai Ambiental i Centre Cívic El Sortidor.

Col·laboradors:

logos dinar

Comerços i proveïdors que han facilitat excedents a l’àpat:

Comerços del barri: HMMH, Fresc, SuperAlbi, La Repartidora, La Magrana, Forn del Segle, Forn Paral·lel, Fleca Miró, Forn Artesà, Denis, Condis, Sa2pe, Fruites Molino, Passió per la Fruita, Jespac, Forn Pedreres, Frutas Paco, Verdifruit. Superfresc, Ceres Natural, L’Hort a Casa, Hort de Sant Antoni, La Fabrique,

Proveïdors: Organic Fruit, Barcelona-Reykjavik, El Tros d’Ordal.

Parades del Mercat de Sant Antoni: Parra, Minyonet, Jordi, Gil, Jordi i Encarna, Enric Viladomat, Giró.

Agraïments:

Pla Comunitari del Poble Sec, Espai Capra, Àrea Metropolitana de Barcelona, Pla d’Energia Participatiu de Sant Martí.

Amb el suport de: