De menjar no en llencem ni mica

A l’hora de cuinar

Cuina amb mesura

Quina quantitat he de cuinar per que no en sobri ni en falti?

És important saber ajustar les quantitats a comprar i cuinar per evitar trobar-se amb massa sobres, especialment quan cuinem per a molta gent.

Per evitar els dubtes podem memoritzar algunes quantitats (una tasseta d’arròs per persona, per exemple) però és molt més útil tenir una guia de les quantitats  a comprar i cuinar segons el nombre de comensals.

Hem elaborat una guia seguint diferents llibres de cuina. La podeu descarregar aquí o visualitzar-la fent clic a la imatge.

Cuina d’aprofitament

Hi ha molts trucs i receptes, ja siguin modernes o tradicionals, que ens permeten aprofitar alguns aliments sobrants, utilitzar ingredients a punt de fer-se malbé o reinventar excedents en nous plats.

Croquetes, canalons, cremes i sopes, cassoletes, pizzes, batuts, melmelades… ens permeten aprofitar ingredients en petites quantitats o a punt de fer-se malbé que d’altra forma potser acabaríem llençant.

Cal tenir en compte, però, alguns consells per aprofitar amb seguretat:

– El menjar cuinat deixa de ser segur passades unes dues hores si es deixa a temperatura ambient. El menjar s’ha de mantenir per sobre de 65ºc o a la nevera, ja que d’altra manera els bacteris es reprodueixen ràpidament. Guardeu les sobres ràpidament al frigorífic.

– Congelar ens permet allargar la vida de molts aliments i excedents. Recordeu que la forma més segura de descongelar és dins la nevera o al microones. El menjar descongelat s’ha de consumir ràpidament.

Recongelar aliments ja descongelats o reescalfar més d’un cop són pràctiques poc segures i a més perjudiquen la qualitat de l’aliment.