Un dinar d’aprofitament per prop de 200 persones permet aprofitar 300 kg d’aliments descartats de comerços i pagesos i recollir 200 kg d’aliments durables per entitats solidàries del barri.
Dissabte 9 de novembre va tenir lloc davant del Centre Cívic Can Felipa el 2n Dinar de Sobrats organitzat per l’Associació Espai Ambiental, en aquesta ocasió en coordinació amb Re-cooperem. El dinar forma part del projecte “Malbarates o aprofites?” que desenvolupen conjuntament l’Associació Espai Ambiental i la Fundació ENT. El primer Dinar de Sobrats es va fer al barri de La Verneda.
L’objectiu de l’acte va ser visualitzar el problema social i ambiental que suposa el malbaratament alimentari. Per això els organitzadors, amb la col·laboració dels comerciants del barri i els pagesos proveïdors de les cooperatives de consumidors, van recollir al llarg de la setmana aquells aliments que tot i ser comestibles ja no es venen, ja que tenen cops o taques o són massa madurs (fruita i verdura) o no són del dia (pa i pastes). Aquests aliments habitualment acaben convertits en residus.
Els 326 kg de menjar recollit d’aquesta manera va servir així per proveir l’àpat popular en què prop de 200 persones van menjar amanida, saltejat de verdures al wok i macedònia de verdures, acompanyat de pa amb tomàquet, suc de mandarina i púding de pastes seques. A canvi del plat de menjar, gratuït, els veïns podien aportar un aliment durable amb finalitat solidària.
La prevenció de residus, eix central de l’esdeveniment, va ser present en tota l’acció i va incloure a més la crida als comensals a fer servir vaixella reutilitzable de casa. En total, es van aprofitar pel dinar 142 kg d’aliments (fruites, verdures i pa) i 47 kg més seran servits en altres àpats per Re-cooperem. Altres 70 kg seran aprofitats per alimentació animal o compostatge a horts locals.
Paral·lelament, els comensals van aportar 202 kg d’aliments durables que la Xarxa de Suport als Assentaments repartirà entre persones del barri.
L’acte va comptar també amb la participació de l’Orquestra Reciclofònica i el grup La Rumbé.
L’acció ha aconseguit reaprofitar fins el 80% dels aliments recollits i ha estat tot un èxit, tant des del punt de vista ambiental com social, pel grau d’implicació de les entitats del territori i la participació ciutadana.
Les entitats organitzadores valorem molt positivament haver aconseguit amb aquesta activitat fer visible una manera de reduir el malbaratament alimentari, però també haver fet possible un espai de trobada on l’aliment ha estat l’excusa per expressar la solidaritat entre veïns i veïnes.
————
Les xifres:
- Assistents a l’acte: 185 aprox.
- Aliments recuperats: 326 kg
- Aliments aprofitats en l’àpat: 142 kg
- Altres aliments aprofitats (altres àpats, alimentació animal o compostatge local): 117kg
- Total aprofitament: 79.8%
- Aliments aportats pels veïns per a la Xarxa de Suport als Assentament: 202 kg
Organitzadors:
- Associació Espai Ambiental i Fundació ENT (Projecte “Malbarates o aprofites?”)
- Re-Cooperem
Col·laboradors:
- Cooperatives de consum del Barri: Estèvia, Cydònia, Mespilus i La Unió.
- Centre Cívic Can Felipa.
- Districte de Sant Martí
- La Flor de Maig.
- Orquestra Reciclofònica
- La Rumbé
- Pagesos i comerciants col·laboradors:
- Proveïdors de les cooperatives de consum: Aurora del Camp, Apitintegral, Estruch, Hortgànic.
- Botigues: Mercat La Unió, Servifruit, Frescuore, July, Superverd, Fresc, Disfruta, Joana, Vida Meva, La Tahoma del Mar, Bona Fruita, Rosa Mari, Enric, Pilar, Punto C, Natursan, Natursalut, Rambla, Sorli Discau, Amistat.
- Forns de pa: Trullen, Sant Martí, Santanach, Cal Mingo, Toni, Granier.
Amb el suport de:
- Generalitat de Catalunya (Departament de Territori i Sostenibilitat)
- Ajuntament de Barcelona
Més informació:
- De menjar no en llencem ni mica! www.nollencemnimica.org
- Espai Ambiental: www.espaiambiental.com
- Re-cooperem: http://recooperem.wordpress.com
- Fundació ENT: www.fundacioent.cat


Retroenllaç: Malbarates o aprofites? Projecte de sensibilització per a la prevenció del malbaratament alimentari a través de la canalització d’aliments i les bones pràctiques a nivell domèstic | ENT