Potser planificar correctament les compres i les quantitats a cuinar és un dels aspectes més complicats a l’hora de prevenir el malbaratament alimentari a casa. Sembla que sí, ja que segons els estudis i estadístiques la major part del menjar que llencem a les llars es deu a:
- Menjar que llencem perquè se’ns ha fet malbé. És a dir, segurament hem comprat en excés o hem comprat menjar que no necessitàvem.
- Menjar ja cuinat que sobra al plat o que es queda a la cassola. En aquest cas el problema és el càlcul correcte de les quantitats a cuinar i a servir.
Us proposem algunes eines pràctiques per ajudar-vos en la planificació.
Plantilla per menús setmanals
Elaborar un menú setmanal us ajudarà a ajustar les quantitats d’aliments que es compren, saber exactament quin menjar heu de tenir a casa, fer una llista de la compra adequada a les vostres necessitats i també assegurar-vos que la dieta que seguiu és equilibrada. La podeu descarregar fent clic a la imatge:
Guia de quantitats a cuinar i mesurador d’espagueti
Quan el problema és que dubtem sobre quina quantitat cuinar, una petita guia com aquesta us pot ajudar. És la manera d’assegurar-vos que no cuinareu més quantitat de menjar que la desitjada, problema que sovint us podeu trobar quan cuineu per més gent del que és habitual. Us facilitem també un mesurador d’espaguetis (tan difícils de pesar a la bàscula de cuina), per que pugueu cuinar exactament la quantitat desitjada.
Altres recursos a internet
Altres recursos que podeu trobar a internet i que us poden ajudar a planificar millor les compres i l’alimentació de la família:
- Guia per elaborar menús equilibrats
- Pàgines amb aplicacions per elaborar menús setmanals: Domiciliaria, Paladarytomar
- Recomanacions per una dieta equilibrada (Canal Salut de la Generalitat de Catalunya)
- Guia de l’alimentació saludable en l’etapa escolar (Agència de salut pública)
- Nova piràmide de l’alimentació saludable 2012
Si vols rebre més informació, apunta’t al repte “Malbarates o aprofites?”
#jonollenço